«Jeg synes denne engelen er Englands frihetsgudinne som bringer håp og inspirasjon til oss alle.»
Publikumskommentar
En enorm engel brer sine lange vinger ut over det flate engelske landskapet. Den er moderne og gammeldags på samme tid. Engler som budbringere og herolder er kjent i billedkunsten fra middelalderen, men denne er laget i stål og utstyrt med vinger som minner om de første flymaskinene. Dens forenklete form og ribbekonstruksjon er et uttrykk for moderne bilde- og ingeniørkunst på høyt nivå. Den 200 tonn tunge skulpturen skal ikke minst tåle all slags vind og vær.
Angel of the North er antagelig Englands største og mest imponerende skulptur i friluft. Den er plassert like ved en motorvei ved Gateshead, et område med store omstillings-problemer etter kullindustriens sammenbrudd. Daglig sees den 20 meter høye stålskulpturen av 90 000 mennesker som passerer langs A-1. Om det kontroversielle prosjektet sier kunstneren Antony Gormley: «It brings hope of change».
Som mange offentlige skulpturer møtte prosjektet mye lokal motstand i begynnelsen. Var det nødvendig å bruke så mye penger på et «stygt» kunstverk? En vanlig oppfatning var: «It is a rusty, ugly monstrosity, with no artistic value». I dag er imidlertid skulpturen svært populær og blitt et ikon for både området og Nordøst-England.