Under den første jappebølgen på 1980-tallet fikk vi helter som først og fremst representerte forretningssuksess, penger og makt. Blåmandagen mange av dem opplevde, har tydeligvis ikke lært flertallet av dagens unge det grann i møte med det mange mener er en ny jappetid. I spørreundersøkelser om utdannings- og yrkesvalg er de klare på at det er inntekt og posisjon i samfunnet som teller – mye mer enn å bety noe for andre mennesker og gjøre verden til et bedre sted.
Kommentar i avisen Vårt land, 24. september 2010
En elegant kledd forretningsmann med apehode går gatelangs i en storby. Nå har han stoppet opp og mønstrer oss med et arrogant og distansert blikk. I butikkvinduet til venstre kommer et damebein til syne og to biler parrer seg til høyre. Er han skremmende eller latterlig der han står og sperrer veien for møtende fotgjengere?
Med sin enkle, syltynne strek og prikkete bruk av tusj har Finn Graff karakterisert en urban og jappete mennesketype i et dyrs skikkelse. Til alle tider har apen stått som symbol på grådighet, latterlighet og ukontrollert begjær. Men tittelen antyder en forbindelse til Darwins utviklingslære. Er dette apemennesket imidlertid særlig velutviklet?
Finn Graff (født 1938) regnes som en av Norges fremste illustratører og karikaturtegnere. I en årrekke har han moret og provosert avislesere med sine poengterte og frekke kommentarer til aktuelle personer og fenomener. Da han tegnet den israelske statsministeren som sjef i en konsentrasjonsleir i ferd med å skyte en palestiner, ble han klaget inn for pressens faglige utvalg. I forbindelse med karikaturstriden for noen år siden nektet han imidlertid å tegne profeten Muhammed.