Aage (fra serien Be yourself tonight)

4_13

Dette prosjektet handler om det å komme hjem til noe som synes å være som det alltid har vært. Men samtidig viser det seg at ting har endret seg, siden du har forandret deg.
Dag Nordbrenden om serien «Be yourself tonight»

To typiske øyeblikksbilder fra noe som ligner et familiealbum er montert ved siden av hverandre. Ser vi nærmere etter, må det være den samme personen som er fotografert under et måltid i et hjemlig miljø, men tatt med flere års mellomrom. Det bekreftes av tittelen på bildene, Aage 1987 og Aage 2002. Men vi ser ikke bare den samme personen, både situasjonen og stedet er det samme. I tillegg er bildene også ganske like, i format, farger og komposisjon. Aage er i ferd med å avslutte middagen, han er pent kledd, sitter selvsikkert med armene i kors og betrakter oss, uten vise noen følelser. Hva har endret seg på 15 år? Hva kan slike snapshots egentlig fortelle?

Med stor presisjon har Dag Nordbrenden rekonstruert og fotografert på nytt motiver fra gamle fotoalbum. Han vil få oss til å reflektere over fenomener som identitet, tid, endring og mote. Men vi blir også klar over stereotypier og konvensjoner når det gjelder bilder av venner og familie. Hvordan bruker vi fotomediet i private sammenhenger?

Som mange billedkunstnere i dag arbeider han ofte i serier med iscenesatte fotografier, hvor motivet omhyggelig bygges opp med henblikk på å belyse en bestemt tematikk.

Print ut denne siden