Albertine i politilegens venteværelse

1_15

”Kom nå!” sa konstabelen. De så på henne alle sammen og småsmilte. Konstabelen lukket opp døren, og glad over å slippe å bli sett lenger av alle disse smilende frekke Vika-tøsene, skyndte hun seg over terskelen og gjorde et par forte skritt inn på gulvet i det giftiggrønne værelse med de fengselsgule trepanelinger og fengselsgule tremøbler på det grå gulv. Men plutselig stanset hun brått opp –Været gikk fra henne, og hun snappet efter ånde…der sto den jo – stolen – den forferdelige stol, hennes evige skrekk, hennes uavlatelige angst …
Fra Christian Krohg, Albertine, 1886

Christian Krohgs roman Albertine kom ut 20. desember 1886 og ble beslaglagt dagen etter. I følge de juridiske myndigheter krenket boka den offentlige moral. Den inneholdt ingen dristige scener, men tok opp og kritiserte et ømtålelig punkt i det borgerlige samfunn: Den offentlige prostitusjonen. I Vika fantes det flere bordeller med prostituerte kontrollert av politimyndighetene. Historien om Albertine ble fortalt i dette miljøet, en fattig sypike som ble misbrukt av en politimann og senere endte som prostituert. I boka om hennes skjebne prøvde Krohg å skape sympati for Albertine og hennes vanskelige situasjon etter voldtekten. Hun er et produkt av sin bakgrunn, miljøet hun kom inn i og samfunnsforholdene som tvinger fattige piker fra landet til å prostituere seg.

Bare den enorme størrelsen på maleriet var en provokasjon – over 2 meter høyt og 3 meter bredt. Vanligvis var det bare bilder beregnet for slott og kirker som hadde en slik størrelse. Men motivet var slett ikke høyverdig og edelt – snarere tvert i mot. Maleren har forsøkt å gi et realistisk øyeblikksbilde av situasjonen fra boka hvor Albertine føres inn til politilegen for sjekk i den beryktede stolen. Hovedpersonen står langt inne i bildet omgitt av de elegant kledde horene. De måler den beskjedne og redde nykomlingen ovenfra og ned. Maleriet ble ferdig og stilt ut noen dager etter at dommen falt. Det vakte stor oppsikt, og flere tusen mennesker demonstrerte til støtte for Krohgs bok. Bildet ble også vist i andre norske byer, foruten i København, Stockholm, Malmø og Gøteborg. Overalt skapte det debatt. Den offentlige prostitusjonen i Norge ble opphevet i 1888, delvis som resultat av den debatt som boka og maleriet skapte.

Print ut denne siden