Boksekamp

4_5

Boksing er en nevekamp mellom to personer med lærhansker på hendene. Kampene vinnes vanligvis på knockout, ved at man slår motstanderen kampudyktig, eller på poeng ved at man treffer med flest slag. Det er også en av verdens mest brutale og mediefokuserte idretter.
Fra Store norske leksikon

Da Jean Heiberg malte sin Boksekamp, hadde denne sporten nettopp kommet på det olympiske programmet, men var fortsatt sterkt omdiskutert. Var det virkelig «selvforsvarets noble kunst», eller bare rå aggresjon satt i system?

Maleriet gir intet svar på dette aktuelle spørsmålet. Heiberg var opptatt av å skildre dramaet i bokseringen på avstand, uten å legge personlige følelser i motivet. Vi ser ikke ansiktene til bokserne, heller ikke en voldsom slagduell. Det han først og fremst ønsket, var å skape et dynamisk bilde. Kampen mellom bokserne kan også stå som et uttrykk for den rent kunstneriske «kampen» på lerretet, mellom varme og kalde farger, mellom flate og dybde, mellom balanse og ubalanse.

Noen år etter at vårt bilde ble malt eksploderte bokseinteressen i Norge, på grunn av Otto von Porats suksess i ringen. Han er den eneste norske bokser som har vunnet gullmedalje i OL. Senere hadde han en lang karriere som profesjonell bokser i USA. På denne tiden var profesjonell boksing en av verdens farligste idretter med mange alvorlige skader og dødsfall. Derfor er profesjonell boksing fortsatt forbudt i Norge.