De to Fridaer

2_16

Jeg har opplevd to store ulykker I mitt liv, en er med trikken, og den andre er å ha giftet meg med Diego Rivera.
Frida Kahlo

Rett etter skilsmissen fra Diego Rivera, fullførte Frida dette selvportrettet, der hun avbilder seg selv som to ulike personligheter. I dagboken skriver Frida at maleriet stammer fra hennes minner om en oppdiktet barndomsvenn. Senere innrømmet hun at maleriet tar for seg følelsene rundt separasjonen fra Diego og ekteskapskrisen.

Til høyre, den siden ved hennes person som var respektert og elsket av Diego, den meksikanske Frida i et Tehuana antrekk. I hånden holder hun en amulett som inneholder et portrett av Diego som barn. Til venstre, en mer europeisk Frida med en blondehvit viktoriansk brudekjole, den Frida som Diego forlot. Hjertene til begge kvinnene vises, et virkemiddel som Frida brukte for å uttrykke hennes smerte. Den Frida som ikke var elsket har et ødelagt og knust hjertet, mens den andre Frida sitt hjerte er helt.

Fra amuletten som Frida holder springer det en åre som trer seg gjennom begge hjertene til de to kvinnene og til slutt avskjæres av en kirurgisk pinsett som holdes i fanget til den Frida som er avvist. I desperasjon prøver Frida å stoppe blodet fra Diego, men det fortsetter å dryppe – hun står i fare for å blø ihjel. Den stormfulle himmelen er fylt med urolige skyer som kan reflektere Fridas indre forvirring og konflikt. Hun holder sin egen hand, hun er sin egen venninne.

Frida Kahlo (1907-1954) er en meksikansk malerinne, kjent for sin surrealistiske malerstil og sine selvportretter. Etter en alvorlig trafikkulykke i 1925, begynte Kahlo å male. Hun malte ofte egne personlige erfaringer. Bildene hennes var skarpe skildringer av smerte og det harde livet kvinner levde. Hele 55 av de 143 bildene hennes var selvportretter. Hun var også påvirket av meksikansk indianerkultur, som hun avbildet i lyse farger, med en blanding av realisme og symbolikk.Hun giftet seg med maleren Diego Rivera, skilte seg fra ham, for så å gifte seg med ham på ny.

Print ut denne siden