Fabler og fortellinger

3_12

Den hjemlige hyggen som kosedyrene illuderer er i hennes verk gjennomskåret av noe faretruende og skremmende.
B. Petersen i bladet Billedkunst, 6/2004

Mellom 3 høye stabler med bøker har Anette Messager presset inn hele og parterte kosedyr. Det skaper en rekke kunstneriske og følelsesmessige kontraster: Det myke mot det harde, det strengt oppstilte mot det kaotiske, språk mot bilde, det alvorlige mot det lekne, barnets verden mot de voksnes. På toppen av bokstablene står noen utstoppete dyr, to fugler, en kanin og et ekorn. Alle har de fått nye, hjemmestrikkete hodeplagg. En merkelig og eventyrlig verden som setter vår fantasi i sving.

I verkets tittel, «Fabler og fortellinger» spiller hun på de fantasifulle historiene som voksne forteller barn – ikke minst fablene hvor dyr oppfører seg som mennesker. Alle husker vi den dramatiske situasjonen i eventyret om Rødhette, hvor hun utspør den forkledde reven i senga til bestemor: «Men bestemor, hvorfor har du så stor munn?» Og reven svarer: «For at jeg kan ete deg!» På samme måte som det søte eventyret plutselig blir urovekkende og uhyggelig, er også Messagers kunstverk dobbeltbunnet. Er det bøkenes verden som knebler barnas fantasi, eller er bøkene og ordene med på å holde orden og skape mening i fantasiens kaos av merkverdige bilder?

Anette Messager regnes som en av Frankrikes fremste installasjonskunstnere. Med utgangspunkt i en ide, en skisse eller et foto lager hun gjerne kunstverket på det stedet der det skal vises, ofte ved hjelp av lokalt innsamlete materialer.

Print ut denne siden