I juni måned

2_18

Blås på meg barn! Fang mine stigende stjerner og kikk på min gule sol
som brenner i gressets grønne himmel – med alle de undrende øyne.
La de små barn komme til meg for de vet ikke hva ugress er.

Harald Sverdrup, Løvetannens bønn, fra Samlede dikt, 1948-82

En sortkledd pike sitter i en blomstereng ved et gjerde og blåser løvetannfrø. Kunstneren har gått tett på motivet, som om han satt i gresset ved siden av henne. Han har lagt stor vekt på å få med mange detaljer, ikke minst i forgrunnens vegetasjon. Perspektivet er også understreket ved hjelp av det diagonalt plasserte gjerdet. Det er med på å trekke betrakterens blikk inn i bildet mot bondegården i det fjerne. Piken er et portrett av Sigrid Ring, kunstnerens unge hustru.

Men bildet er ikke bare en objektiv skildring fra virkelighetens verden. Det rommer også symbolske elementer. Handlingen kan forstås som et magisk ritual: Kvinnen sprer fruktbarhet og gir opphav til nytt liv. Deres første barn, Ghita, kom til verden det samme året som bildet ble malt.

Den danske maler L.A. Ring framstilte gjerne alminnelige mennesker i hverdagslige situasjoner i det sjællandske landsbysamfunnet hvor han bodde mesteparten av sitt liv. Han var ikke, som mange radikale kunstnere på denne tiden, opptatt av fransk impresjonisme. Selv om stilen hans er tradisjonell, har maleriene ofte overraskende utsnitt, skjeve synsvinkler og symbolske elementer med dobbelt bunn.

Print ut denne siden