Isen

6_3

Alla mina målningar handlar om døden.
Lena Cronqvist , svensk maler (1938-)

Vi ser en vinterkledd familie, far, mor og to søsken, som er ute og spaserer ved bredden av en islagt sjø. Til tross for fellesskapet virker personene merkelig isolert i hver sin verden. Har de stoppet opp for å bli fotografert? Slå av en prat? Kjenner vi dem? Hvordan har de det? Den store piken i midten er tydeligvis bildets hovedperson. Hun står i lyset mellom de mørklagte foreldrene og ser fjern, sårbar og fryktsom ut. Det er hennes følelser maleriet egentlig handler om og som kunstneren formidler gjennom tittelvalg, komposisjon og fargebruk.

Når kunstneren kaller bildet for «Isen», handler det mer om frosne familierelasjoner enn om en skildring av vinteren. Personene viser ingen varme følelser for hverandre der de står som atskilte og fastfrosne støtter i kulda. Den eneste varme fargen i maleriet er den røde sløyfen til piken i midten. Men selv den understreker hovedpersonens isolasjon og fortvilelse.

Inspirert av blant annet Edvard Munch skildrer Lena Cronqvist i sin kunst situasjoner og traumatiske opplevelser fra barndommen. Dette maleriet kan minne om et gammelt foto fra et familiealbum. Det forteller mye om oppvekst og relasjoner i en kjernefamilie på 1950-tallet. Samtidig har bildet et ubestemt og drømmeaktig preg som sier noe allment og tidløst om det å vokse opp i en familie – på godt og vondt.

Print ut denne siden