Julegilde

3_18

Det er få motiver i norsk kunst som så ofte har blitt avbildet på julekort og i julehefter som Lars Jordes «Julegilde». Maleriet formidler en stemning mange forbinder med julen, snø og mørke utendørs, tradisjon, lys og fest innendørs.

Mot den blå kveldshimmelen aner vi konturene av et typisk tømmerhus fra Gudbrandsdalen, med lys i alle vinduer. Julefesten er tydeligvis i ferd med å avsluttes, for vertskapet står i døråpningen og tar farvel med gjestene. På den snødekte gårdsplassen står en hest med slede klar til å frakte noen av gjestene hjem. Flere sleder i forgrunnen gir liv og perspektiv til bildet. Kunstneren spiller på kontrasten mellom lyset ute og inne, mellom kalde og varme farger.

Lars Jorde utførte maleriet etter et besøk hos gode venner på Skoug gård ved Lillehammer. Her bodde han i perioder hos gårdbruker og maler Erik Skoug, som tok seg av unge og fattige kunstnere.

Malerier representerer et høydepunkt i Jordes tidlige utvikling som kunstner, med vekt på stemningsfulle motiver skildret med blålige og gråfiolette toner, utført med et litt sløret, malerisk strøk som understreker noe drømmeaktig og melankolsk.

Print ut denne siden