Kvinne med hund

4_10

På slutten av 1800-tallet var Paris sentrum for moteindustrien i Europa. En rekke fasjonable klesbutikker skjøt opp i byen. Tidens moter, ikke minst hatter, ble gjenstand for kunstnernes intense oppmerksomhet.

I boka Kunsten å pynte og kle seg fra 1875, ga forfatteren og kunstkritikeren Charles Blanc anvisninger på hvordan en moderne kvinne burde gå moteriktig kledd. Ikke minst valg av hatter spilte en stor rolle, og tidens modister skapte mange flotte og ikke minst fantasifulle kreasjoner.

Interessen for hattemoter hadde også den impresjonistiske maleren Edgar Degas. Han utførte en rekke bilder som viser kvinner som prøver eller bruker hatter. Denne lille skissen viser en av tidens motebevisste damer med sin skjødehund og skjeve hatt. Hun er sett litt bakfra, slik at hatten og ikke ansiktet blir bildets hovedmotiv. Muligens er de vitne til et hesteveddeløp.

Kunstneren har gått tett på sitt motiv, som nesten fyller hele bildet. Den løse og raske bruken av penslene understreker det skissemessige og momentane. Degas var for øvrig en ivrig amatørfotograf som lot seg inspirere av det nye mediets muligheter til å fange øyeblikket. Det kan vi se her.

Print ut denne siden