Las Meninas

4_14

Las Meninas, eller Hoffpikene, er en hverdagslig skildring av den spanske kongefamilien og miljøet på slottet engang midt på 1600-tallet. Hva er det egentlig som foregår og hva vil Velàzquez med denne uhøytide-lige framstillingen, der han selv er til stede som kongens hoffmaler?

Medlemmer av det spanske hoffet er forsamlet i et rommelig atelier med malerier på veggene. Noen ser mot oss, andre er opptatt med den lille piken midt på maleriet, den fem år gamle prinsessen Margarita Teresa. Persongalleriet rundt den opp-stasete og selvbevisste piken består av flere tjenere, to dverger og en hund. Helt til venstre i forgrunnen har Velàzquez malt seg selv. Han er i ferd med å male på et stort lerret vi bare ser baksiden av, kanskje er motivet utenfor bildet bak oss?

Forklaringen på denne litt tilfeldige og tilsynelatende uforståelige oppstillingen av mennesker, får vi i speilet på veggen like over hodet på prinsessen. Her ser vi to skikkelser, kong Philip IV og dronning Mariana. De befinner seg bak oss eller i vår posisjon som tilskuere. Enten er det kongeparet som males, eller så er det den lille prinsessen, grepet i en pause hvor hun stelles og vises fram for sine foreldre.

Dette berømte maleriet har mange betydninger avhengig av hva vi som betraktere fokuserer på. Det er hverdagsskildring og portrett, samtidig som vi på en merkelig måte trekkes inn i bildets handling. Kanskje det er oss som betrakter maleriet alle ser på og som males av kunstneren?

Print ut denne siden