Nixonvisions (video)

2_13

Lenke til videoen (åpner i et nytt vindu)

Den aggressive amerikanske utenrikspolitikken og krigføringen i Vietnam ble kritisert av en rekke radikale kunstnere på 1960- og 70-tallet. Den mest kontroversielle i Norge var utvilsomt Kjartan Slettemark. Da han utstilte sitt protestbilde mot krigen i 1965, ble det angrepet og skadet av en tilskuer med øks. Noen år senere startet han manipuleringen av en valgplakat med et fotografi av Richard Nixon, den krigførende amerikanske presidenten. Dette ble begynnelsen på et langvarig prosjekt, Nixonvisions. Etter hvert førte det på 1970-tallet til en rekke bilder, utstillinger, happenings og en video i samarbeid med Hans Esselius.

Valgplakaten som var utgangspunktet viste et ganske ordinært fotografisk portrett av Richard Nixon. Først manipulerte Slettemark bildet av Nixon ved å sette inn en kvinnehånd med en kopp, tatt fra en svensk reklameplakat for kaffe. I noen utgaver ble den amerikanske presidenten også framstilt med blod i munnvikene. Han fikk plakaten trykket, distribuert og hengt opp både i Norge og Sverige. Senere klippet han Nixons ansikt opp i småbiter og monterte dem som collager i de underligste kombinasjoner.

I videoen har han gått et skritt videre. Først viser han to plakater ved siden av hverandre som stillbilder. Så begynner kunstneren filmisk å leke med skiftende farger og former. Ansiktet deles opp i firkanter, trekanter og sirkler som endres i stadig raskere rekkefølge til en bakgrunnslyd som kan minne om støy fra et urbant miljø. Resultatet kan betraktes som politisk satire, men også som et forsøk på å kombinere ulike medier og formspråk på en original måte. Her smelter stillbilder og levende bilder, collage og fotografi, finkultur og massekultur sammen i en ny syntese.

Print ut denne siden