Ogoni boy

4_3

I dette prosjektet har den afrikanske fotografen George Osodi dokumentert og sammenlignet den nigerianske og den norske oljeindustrien. Han er ikke opptatt av å sjokkere, men å vise hverdagslivet der produksjonen foregår og konsekvensene for lokalbefolkningen.

Et av bildene viser en afrikansk gutt i stripete T-skjorte stående med korslagte armer. Han ser mot den svarte røyken som velter opp i det tilsynelatende frodige landskapet. Til høyre aner vi årsaken, en brennende oljesjø bak ham. Om ikke lenge vil gutten være innhyllet i røyk. Hans kroppsspråk uttrykker kanskje en blanding av sinne og oppgitthet? Til tross for den pene og fargerike T-skjorten formidler bildet en stemning av økologisk katastrofe.

Stedet er det oljerike deltaet sør i Nigeria, en av verdens største oljeeksportører. Befolkningen i området ser imidlertid lite til inntektene fra oljeindustrien på grunn av korrupsjonen. Oljelekkasjer og oljebranner ødelegger lokalmiljøet og forårsaker store helseproblemer. Grunnlaget for tradisjonelt jordbruk og fiske blir borte.

Osodi er selvlært som fotograf og jobber som frilanser med base i London og Lagos. Fotografiene hans er vanskelig å kategorisere. De inngår gjerne i tematiske serier inspirert av journalistisk fotoreportasje, politisk aktivisme og samtidens konseptkunst.

Print ut denne siden