Ohne Tittel V

6_11

Andreas Gursky lager fargefotografier i stort format som ofte er digialt manipulert. Han er kjent for sitt skarpe og samtidig distanserte blikk på effekten av vareproduksjon og globalisering i enkeltmenneskets liv.
Galleriet White Cube’s hjemmeside, 2007

Vi står foran en utstilling av sports- og fritidssko i en skobutikk. Skoene er plassert på seks hyller i et lyst og minimalistisk interiør, med blanke flater som gir gjenskinn i gulvet. De litt ulike skotypene er representert ved en høyresko som er plassert samme vei og i samme avstand etter hverandre. Bildet kan ligne et foto fra et glanset livsstilsmagasin som viser årets utvalg av sportsko til fritidsbruk. Men utstilt som kunstverk i et galleri eller et museum får dette store fotografiet også nye betydninger – både som bildeuttrykk og som motiv.

For det første er bildet uten mennesker og et tredimensjonalt perspektiv. Vi ser verken ansatte eller handlende i butikken. I tillegg har fotografen tatt bildet rett forfra med vekt på de horisontale linjene og en flat geometri med repetisjon av de samme formene i lengderetningen. Dette skaper en form for kjølig fremmedgjørelse av noe som er ganske velkjent for de fleste. Vi blir klar over hvor estetisk, merkevarebyggende og salgsfremmende utstillinger av sko kan være. Skoene blir nærmest smykker og hellige objekter. Like viktig som god funksjonalitet er detaljer i farge og form som uttrykk for personlig stil og økonomi. En intens markedsføring og konkurranse mellom stadig flere produsenter fører til sko med motepreg som skifter fra år til år.

Print ut denne siden