Regnvær, Ertretat

3_14

Han satte i gang, fulgt av barn som bar lerretene, fem eller seks malerier som gjenga det samme motivet på forskjellige tider av dagen og med forskjellige effekter.
Guy de Maupassant i et brev, 1885

Slik beskriver den franske forfatteren Guy de Maupassant maleren Claude Monets spesielle arbeidsmetode i Etretat, et populært turistmål ved kysten av Normandie. Her oppholdt den berømte kunstneren seg i flere perioder for å male havet og de steile klippeformasjonene. Mens turistene besøkte stedet om sommeren, foretrakk Monet vinteren, når uværet sveipet over strendene og fiskebåtene var landfaste.

Vårt bilde er malt i regnvær, antagelig fra et høytsittende vindu. Når været var dårlig hadde han ofte problemer med å finne ly utendørs. Nå gjaldt det å male raskt og uten å nøle, for vær og vind endret seg hele tiden. Vi kan da også se tydelige spor på lerretet etter et hurtig og effektivt arbeid med penselen.

I forgrunnen bryter bølgene innover en flat sandstrand som strekker seg over forgrunnen. I bakgrunnen aner vi konturene av den merkelige klippeformasjonen ute i vannet, kalt L’aiguille d’Etretat. Dette motivet er blitt malt av mange kunstnere, men ingen med så stor vekt på skildringen av vær, atmosfære og lyseffekter. Det ble fortalt at Monet, med fare for liv og utstyr, kunne vasse langt ut i vannet for å male. Som impresjonist kunne han ikke komme tett nok på motivet.

Print ut denne siden