Sankt Nikolaus

1_18

Selv om Gud skulle dø en dag, vil vi fortsatt ha den hellige Nikolaus
Russisk ordtak

Alle kjenner julenissen, men få vet at Santa Claus opprinnelig var biskop i Myra i det nåværende Tyrkia engang på 300-tallet. I legendene om den hellige Nikolaus fortelles det om hans mange gode gjerninger og undere, blant annet reddet han sjøfolk, barn og andre i vanskeligheter. Dette førte til at han ble en av de mest populære helgener i kirken, kjent som Undergjøreren.

Dette ikonet, malt engang på 1400-tallet i Russland, viser biskopen i ført sin embetsdrakt. Den gamle mannen med høy panne og langt hvitt skjegg, utstråler klokskap og autoritet. Han holder en messebok i sin venstre hånd og velsigner betrakteren med sin høyre. Glorien og gullgrunnen viser at vi er i en opphøyd, guddommelig verden hinsides tid og rom. Det understrekes også i de to små sirklene hvor Jesus og Maria befinner seg. Et ikon som dette hadde høy status og ble brukt under gudstjenesten i den russisk-ortodokse kirke. Slike hellige bilder ble malt av munker etter helt bestemte regler for bruk av motiv, symboler, farger og perspektiv. Her gjaldt det ikke å være original, men å følge tradisjonen.

Sankt Nicolaus ble feiret på sin fødselsdag i desember, blant annet satte barn ut små leketøyskip som helgenen skulle fylle med søtsaker og gaver i løpet av natten. Senere ble båten skiftet ut med sko og strømper. Fortsatt feires biskop Sinterklas, som ble hans navn i Nederland, den 6. Desember. Da er det opptog med utkledde deltagere i Amsterdam.

Det var de hollandske immigrantene som tok han med seg til Ny Amsterdam, eller New York som byen heter i dag, engang på 1700-tallet. Hundre år senere ble han under navnet Santa Claus stamfar til julenissen i USA, men da var han ikke lenger en hellig person. Men den høye alderen, det hvite skjegget og den lange frakken beholdt han. Fortsatt gir han også barna gaver, gjemt i strømper.