Segregation Wall, Palestine

4_6

Old man: You paint the wall, you make it look beautiful. Banksy: Thanks. Old man: We don’t want it to be beautiful, we hate this wall, go home.

I 2003 startet Israel byggingen av en nesten 70 mil lang avsperring langs grensen til den okkuperte Vestbredden. Den består av et sammenhengende nettverk av gjerder og betongvegger. Sperringen fungerer som et sikkerhetsgjerde for staten Israel, men har samtidig gjort dagliglivet vanskeligere for den palestinske befolkningen på den andre siden. For å uttrykke hat og motstand, blir denne såkalte «Apartheid-muren» stadig utsmykket med bilder og grafitti fra folk og kunstnere på Vestbredden.

I 2005 malte Banksy, en berømt Street Art-kunstner, bilder på muren for å utrykke sine følelser og tanker. Ved hjelp av en stige og noen assistenter ble maleriene utført raskt og effektivt med spraymaling og sjablonger. Valg av motiver og uttrykksform er typisk for denne anonyme kunstneren. Han spiller ikke minst på absurd humor og satire. Flere steder slår bildene «hull» på muren, eller viser personer som på fantasifulle måter kommer seg over den.

Selv om Banksy stiller ut og selger bilder til høye priser, er hans egentlige navn og identitet fortsatt ukjent. Han begynte som graffitikunstner og malte på frihånd i 1990-årene. Siden har han stort sett gått over til å bruke ferdige sjablonger som plasseres på flaten som skal males. Deretter sprayes de med hurtigtørkende maling før de fjernes og bildet er ferdig.

Print ut denne siden