Smoker #24

3_5

Tom Wesselmanns valg av trivielle motiver, av stereotypier og seksualsymbolikk, den upersonlige og plakataktige stilen, gjorde han til en av USAs fremste Pop-kunstnere.
Art and Artists in the 20th Century, 2000

En brun hånd som holder en tent sigarett. En sensuell kvinne-munn som blåser den gråhvite sigarettrøyken langsomt inn og ut mellom de røde leppene. I en glatt og upersonlig stil visual-iserer popkunstneren Tom Wesselmann den amerikanske drømmen om glamour, skjønnhet, sensualitet og nytelse. Lignende reklameplakater for ulike sigarettmerker med firma-logo kunne sees langs de amerikanske motorveiene på 1960- og 70-tallet, da røyking fortsatt var et tegn på modernitet.

I store og fargerike malerier ønsket Wesselmann å utrykke et stereotypt kvinnebilde, skapt og formidlet av massemedier som TV, film og reklame. Kvinnene i hans malerier er ofte nakne og uten ansikter. De ligger gjerne passivt ned på en seng eller sofa. Erogene soner som lepper, kjønn og bryster er tydelig markert og forstørret.

Utgangspunktet for dette maleriet var et fotografi av en modell som slappet av med en røyk mellom øktene. Han projiserte bildet av hennes hode opp på en stor skjerm og tegnet av omriss. Deretter forstørret og framhevet han viktige detaljer gjennom bruk av sterke farger og bølgende former. Til slutt skar han figuren ut av lerretet for å unngå den tradisjonelle firkantete maleriformen med ramme langs kantene.

Print ut denne siden