Soria Moria slott

3_15

Han gikk gjennom skog og dal og over fjerne fjell. Langt, langt borte så han noe lyse og glitre.
Fra Theodor Kittelsens tekst til bildet

Askeladden kan omsider se reisens mål i det fjerne, slottet hvor en prinsesse blir holdt fanget av et stort, stygt troll. På bildet står gutten med ryggen til oss og bedømmer avstanden til det lysende slottet. Han lengter etter å redde prinsessen, men hvordan skal han finne veien gjennom den tykke tåken?

Det er lett å identifisere seg med hovedpersonen på bildet, den ryggvendte vandreren. Det skapes et stort fantasirom mellom gutten og det fjerne slottet. Et rom som kan fylles med tanker om livet som en vandring mot ukjente mål og slitet som ofte skal til for å nå dem. Det er langt fram, og det er viktig å beholde visjonen om premien, slottet og prinsessen, underveis.

Selv om bildet tilhører en serie med 12 illustrasjoner til et eventyr Kittelsen selv skrev, har det levd et eget liv som selvstendig kunstverk. Det har også blitt brukt, endret og kommentert i mange sammenhenger. Slottet har blitt erstattet med alt fra pengesedler til oljeboringsplattformer, og politikere har blitt karikert i rollen som Askeladden – ikke minst etter Soria Moria-erklæringen til den rød-grønne regjeringen i 2005.

Print ut denne siden