Stillbilde fra videoen Under Discussion

6_2

Gjennom produksjonen av denne absurde videoen ønsket vi å bringe diskusjonen om Vieques skjebne inn i et nytt spor; ved å snu forhandlingsbordet, sette på en motor og suse avgårde.
Allora og Calzadilla i et intervju, 2009

En mann vasser ut i vannet med et stort, firkantet bord snudd på hodet. Han fester en påhengsmotor til bordets tverrplate, setter seg på bordet og starter motoren. Et øyeblikk etter suser han avsted til øya Vieques i det Karibiske hav, for å vise oss de skremmende konsekvensene av den militære aktiviteten på stedet. Her etablerte amerikanerne en marinebase allerede i 1941 for lagring og utprøving av militært materiell. Denne virksomheten var med på å ødelegge livsgrunnlaget for lokalbefolkningen og medførte store skader på økosystemet.

I videoen følger vi fiskeren Diego rundt øya på den originale farkosten. Han viser oss de vakre, hvite strendene, men også bombekratere og rustent krigsmateriell. Gjennom denne iscenesettelsen har de to kunstnerne brukt sin kreativitet og frihet til å markere en politisk holdning og solidaritet med lokalbefolkningen. Bruken av bordet kan forstås som en ironisk, absurd og humoristisk protest mot de mange resultatsløse forhandlingene inntil øya ble forlatt av den amerikanske marinen i 2003.

Gjennom flere år var kunstnerparet Allora og Calzadilla engasjert i ulike former for politisk aktivisme på øya, basert på kunstneriske uttrykk som foto, video og installasjoner.

Print ut denne siden