The Fighting Temeraire tugged to her last Berth to be broken up

5_10

Rule, Britannia! Britannia rule the waves:
Britons never, never, never will be slaves.
Fra en uoffisiell engelsk nasjonalsang. Thomas Arne, 1740

Da William Turner malte dette bildet i 1838 var Englands makt på havet redusert og de stolte seilskutene i ferd med å bli erstattet av dampbåter. Det er dette tidskillet Turner tematiserer i sitt bilde. Han har malt et engelsk krigsskip trukket av en dampbåt på vei til opphugging. Det er da heller ikke tilfeldig at hendelsen foregår i solnedgang og at skipet vises uten flagg og egen seilføring. Det er et gammelt og tomt skipsskrog som trekkes av den lille dampbåten, en representant for industrialiseringens tidsalder.

Det er også et poeng i bildet at seilskuten er et av Englands mest berømte krigsskip som deltok i slaget ved Trafalgar i 1805. Her slo en av de store heltene i Engelsk historie, Lord Nelson, en overmektig fransk og spansk flåte. Selv ble han drept i slaget. På denne tiden var Temeraire en av de største og flotteste seilskutene i den britiske marine, med 98 kanoner og et mannskap på nesten 700 mann. De hadde neppe noen luksustilværelse om bord. Mange døde av utmattelse og feilernæring.

Det er usikkert om Turner var vitne til denne begivenheten. Uansett var maleriet med på å gjøre båten udødelig for et stort publikum. Det er også skrevet en rekke dikt til bildet. Turner regnes som en av Englands største malere, særlig som skildrer av båter og storm på havet.

Print ut denne siden