You forgot to kiss my soul

5_1

Art and Life, a very thin line. Like the Curve of a Heart.
Tekst av Tracey Emin

Midt i en uregelmessig hjerteform har kunstneren skrevet en beskjed i håndskrift: «Du glemte å kysse sjelen min». Både hjertet og skriften er utført som en veggmontert lysreklame i tynne neonrør. Det oppstår dermed en villet kontrast mellom det personlige og det banale, mellom hånd-skrift og moderne teknologi. Slike lysende bilder kjenner vi stort sett fra den masseframstilte reklamen, uten spor av personlig avsender. Hos Tracey Amin er budskapet langt mer direkte og tankevekkende, særlig i et feministisk perspektiv.

Kunstneren benytter seg av hjertet som symbol på positive krefter knyttet til liv og kjærlighet. Greske filosofer lokaliserte menneskets sjel til hjertet, og gjorde det til hersker over følelser og intelligens. I dag er symbolet brukt og misbrukt i vår kultur i alle mulige sammenhenger, i slagertekster, i juledekorasjoner og på dodører. Overalt har det samme form: en trekant med dobbelt bue på oversiden og spissen nedover.

Tracey Amin regnes som en av Englands mest personlige og kontroversielle kunstnere. Hun blottstiller seg selv og sitt eget privatliv i ulike medier, først og fremst i collager, tegninger, filmer og installasjoner. Hun sjokkerte det kunstelskende borgerskap med å stille ut sin egen seng med krøllet sengetøy, truser, brukte kondomer, tamponger og tomme vodkaflasker. Som feminist er hun opptatt av å synliggjøre kvinners private erfaringer. Ved å bruke selvbiografisk materiale forvandles det banale og private til noe allment og betydningsfullt.

Print ut denne siden